dsfsdfds

Kokosovo ulje - 500 mL

Podrijetlo: Sri Lanka, 100% čisto kokosovo ulje

Kokosovo ulje ili masnoća (u kutiji ca. 450 mg) je za dr. Johannu Budwig predstavljalo stabilno biljno ulje koje služi kao konzervans za nestabilno, ali energetski više nego moćno laneno ulje (sastoji se pretežno od linolenske omega-3 masne kiseline i linolne omega-6 masne kiseline). Kad se pomiješaju kokosovo ulje (koje je većinom laurinska - zasićena masna kiselina s 12 ugljikovih atoma u molekularnom lancu) i laneno ulje, dobije se smjesa koja će sačuvati svojstva oba ulja kroz dulje vremensko razdoblje. Dodavanjem luka i češnjaka prema originalnom receptu dobija se mješavina poznata pod nazivom Oleolux.

I u Ayurvedi se ova masnoća nadasve preporuča za prehranu u smislu da se konzumira što manje pržene hrane. Kokosovo ulje dobro podnosi zagrijavanje do vrlo visoke temperature pa ga se preporuča prilikom prženja hrane. Također se, zbog svojeg učinka hlađenja, tijekom ljeta koristi kao ulje za masažu kako bi se smanjila pitta. Ako vam je koža pocrvenjela na suncu namažite se kokosovim uljem i osjetit ćete učinak hlađenja, te brži oporavak opečene kože.
Kokosovo se ulje kemijski ne mijenja tijekom kuhanja ili prženja. Za razliku od drugih biljnih ulja, lanac je masnih kiselina vrlo otporan na svaku promjenu temperature. Taj lanac masnih kiselina ostaje nepromijenjen u rafiniranom ulju, tj. jednake je duljine u rafiniranom i nerafiniranom ulju. To čini kokosovo ulje jednim od najboljih ulja za kuhanje, jer se sastav masnih kiselina pri tome teško razgrađuje. Mnogi se boje toplinske obrade kokosovog ulja, jer misle da se time uništavaju enzimi i/ili vitamini prisutni u kokosu i da će se time izgubiti prehrambena vrijednost ulja. Treba znati da je kokosovo ulje tropsko ulje, dobiveno iz tropske biljke koja raste u vrlo vrućoj klimi. Ulje se nalazi unutar ploda kokosa, hermetički zatvoreno i tijekom rasta ploda dostiže temperaturu iznad 38°C. Što se tiče enzima oni se nalaze u samom plodu kokosa ali ne i u ulju. Da se nalaze u ulju mogli bi razgraditi masne kiseline ulja i time biti uzrok užeglosti ulja. Na tržištu nema ulja koje bi sadržavalo enzime. Ako bi se htjeli okoristiti enzimima i/ili vitaminima kokosa trebali bi jesti cijeli plod kokosa. U prirodi svi plodovi koji sadrže ulje odvajaju se od stabla iz kojeg rastu i nemaju znatnije količine enzima.
Kokosovo ulje je zanimljiv proizvod jer se po sastavu jako razlikuje od ostalih ulja i masti. Kokosovo ulje sadrži mnogo zasićenih masnih kiselina (85%), što je znatno više od drugih biljnih ulja kao sojino sa 14,5%, suncokretovo sa 12% i repičino sa 6% zasićenih masnih kiselina. Te zasićene masne kiseline su vrlo stabilne tj. one ne oksidiraju lako kako bi užegle.To ima dvije prednosti:
  1. kokosovo će se ulje moći više puta upotrijebiti kod prženja,
  2. ako se upotrebljava u kozmetičke svrhe ili kao ulje za kosu, neće prouzročiti nikakve neugodnosti. 
KTC kokosovo ulje je rafinirano ulje. Rafiniranjem se uklanjaju sve prisutne nečistoće, ali i miris i okus karakterističan za svježi kokosov plod. Čisto se kokosovo ulje zatim podvrgava oduzimanju mirisa na temperaturi od 204°C. Ulje se brodom prevozi iz zemlje podrijetla u Europu u grijanim i vodom izoliranim tankerima u tovarnom dijelu broda. Prijevoz je strogo kontroliran prema međunarodnim standardima i točnim zakonskim odredbama o izoliranju brodskih tovarnih prostora od prijašnjeg tovara. Ulje se rafinira u Europi te upućuje u KTC cestovnim prijevozom. U našoj tvornici ulje držimo u za to određenim spremnicima, zatim se pretače u boce za pojedinačnu prodaju. Tijekom tih faza obrade, ulje se skladišti na približno 45-55°C, da bi ga se očuvalo u tekućem stanju. Ulje se hlađenjem skrutne u pakiranju i nakon svakog stupnja obrade kontrolira, s ciljem da konačni proizvod bude prvoklasan.

50.00 kn